

WORKSHOP | 12 OCTOBER 2020 | 1.00 PM - 6.00 PM **ONLINE**

DATA COLLECTION ON ACCIDENTS IN INLAND NAVIGATION

CONTEXT AND OBJECTIVES

Although accident data is often collected at the national level, the exchange of data between different countries or organisations remains difficult and consequently hampers the feeding of national and international databases with sufficient and comparable information. This limits in the end the possibility to elaborate recommendations to prevent similar accidents. The fact that accident reporting is not mandatory in inland shipping does not help the situation.

The **CESNI** (see explanation in the box) has decided to organise this workshop with the following objectives:

- Bring together persons from different member states that are involved in collecting data on accidents in inland navigation
- Increase the understanding of existing methodologies and statistical concepts in view of an evaluation of similarities and significant differences across member states
- Inform on the work done by the EUROSTAT Task Force
- Improve the data collection situation in Europe
- Close knowledge gaps by raising awareness of who is collecting data
- Identify reasons why data is not collected

Promote commitment to provide data

- Convey the importance of accident data collection for overall safety in inland navigation
- Pave the way to the development of an accident database on an international level (with the possibility of comparison and cooperation)

ABOUT THE CESNI

The European Committee for drawing up Standards in the field of Inland Navigation (CESNI) was set up in 2015 under the auspices of the CCNR in order to adopt technical standards in various fields, in particular as regards vessels, crew and information technology, to which the respective regulations at the European and international level, including those of the European Union and the CCNR, may refer with a view to their application. The CESNI Committee brings together the member States of the CCNR and of the European Union, the European Commission, international organisations, including river commissions, approved nongovernmental organisation, and Observer States; the Committee's Secretariat is provided by the CCNR.

The workshop is intended for the following representatives and experts:

- CESNI members
- data providers
- statistical offices
- Aquapol
- Eurostat
- IVR, members of IVR and insurance companies
- project stakeholders involved in accident data collection



PROGRAMME

Data collection on accidents in inland navigation



Chair: Ms Hofbauer (Austrian delegation) and Ms Klootwijk de Vries (IVR) Meeting location: Online Working languages: French, German, Dutch, English Participation is free of charge, but registration is necessary

MONDAY, 12 OCTOBER 2020 1.00 PM - 6.00 PM

12:30	Connexion via the conference tool KUDO (link will be communicated to participants before)
13:00	Introduction and presentation of the objectives by the Chair (10 min)
13:10	Examples of practical experience on national level (60 min) Presentation from national authorities and the University of Belgrade regarding data collection, methodology and statistical concepts
13:10	Netherlands (20 min) Mr Timco van Brummelen (Rijkswaterstaat)
13:30	Germany (20 min) Mr Nehab (WSV - Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung)
13:50	Serbia (20 min) : Analysis of data on accidents on inland waterways: lessons learnt and a possible way forward Mr Bačkalov (University of Belgrade, Novimar)
14:15	Harmonised methodologies (20 min) Presentation of the work achieved by the EUROSTAT Task Force on passenger transport by inland waterways and result of pilot stuides Ms Iscru (EUROSTAT)
14:40	Break
15:10	Experiences from the insurance sector (20 min) Availability of data for accidents in the insurance sector and possibilities for collaboration Mr De Bakker (EOC Insurance)
15:30 15:30	Digital tools (40 min) Presentation of the Platform Zero Incidents (PZI): sharing expertise for prevention and safety (20 min) Mr Van der Linde (PZI)
15:50	Presentation of good criteria for European data collection with respect to data protection (20 min) Mr Nieuwesteeg (CLECS - Centre for the Law & Economics of Cyber Security)
16:10	Zoom on the current situation (20 min) Obstacles and opportunities for data collection and exchange CESNI Secretariat and IVR
16:30	Discussion (60 min)
17:30	Conclusions and recommendations for the continuation of the work within CESNI
18:00	End of the workshop